DE KRACHT VAN COHESIE

hoe cohesie een bijdrage kan leveren aan de gewenste resultaten


De term cohesie is in de natuurwetenschappen bekend als de aantrekkingskracht tussen atomen of moleculen. De term verwijst altijd naar innerlijke eenheid, ongeacht welke discipline hem gebruikt. In een bedrijfscontext betekent cohesie de som van alle krachten die ervoor zorgen dat werknemers zich met elkaar en met het bedrijf verbinden.

De aanleiding voor het behandelen van het onderwerp cohesie was de coronapandemie. En meer specifiek met de publicatie van de ‘Gallup Engagement Index 2021’ en de gelijktijdige benoeming van het fenomeen dat bekend staat als de ‘Big Quit’ (de bereidheid van werknemers om van baan te veranderen) en dat van de VS naar Europa trok. Dit stelt de bedrijven voor grote uitdagingen, want de werknemers die het bedrijf verlaten zijn niet noodzakelijkerwijs degenen die we willen dat ze weg gaan. En de prestaties van degenen die blijven maar zich niet betrokken voelen, zijn slechter.

Een bedrijf kan ontevredenheid alleen beheersen, verhelderen, bespreken en ervan leren als het wordt aangepakt. De interessante vraag voor ons is: hoe ga je dus hiermee om? Waar moeten managers op letten? De antwoorden zijn niet voor iedereen hetzelfde. Ze zijn afhankelijk van externe factoren, maar ook van persoonlijkheden. In samenwerking met het gerenommeerde ‘Rheingold Instituut’ hebben we een onderzoek gedaan naar cohesie in 2022 om concrete antwoorden te vinden op de vraag “Waar zit het probleem en hoe kunnen we dit oplossen?” – waarop geen snel en gemakkelijk antwoord bestaat.

Gecertificeerde psychologen voerden diepte-interviews uit, waaruit we aanbevelingen voor managers afleidden. Want binding van werknemers vereist nieuwe benaderingen van organisatiestructuren, gedrag en bedrijfscultuur. De wetenschap levert ook verdere indrukwekkende inzichten op, die we je ter beschikking kunnen stellen in de vorm van presentaties, trainingen en coaching.

Hieronder kun je je aanmelden voor onze whitepaper die een overzicht biedt van onze research. Misschien kom je onderwerpen tegen die voor jou van bijzonder belang zijn en die je met de hulp van onze consultants beter wilt begrijpen en in je bedrijf wilt implementeren? Vandaag de dag zijn bindende krachten meer dan ooit een belangrijke factor voor professioneel succes. Daar zit veel potentieel in, en we kijken ernaar uit dat samen met jou aan te boren.

 

Meld je aan voor onze whitepaper (engels):

Share
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam

+31 20 2800800
info@pawlik.nl