VITAAL OF NIET-VITAAL: WAT VOOR ORGANISATIE WIL JE ZIJN?!

Bijdrage van Cees Stegenga, senior coach/psycholoog Pawlik


Niet-vitaal/burn-out  ——————————————————————————  Vitaal

Vitaliteit en burn-out liggen op één lijn. Burn-out vormt daarbij de ene pool en vitaliteit de andere. Bij niet-vitale organisaties zijn er meer medewerkers die kampen met burn-outverschijnselen, ligt het ziekteverzuim hoger, is de motivatie lager en is het werkplezier minder. Hoe kun je nu voorkomen dat medewerkers overbelast raken? Anders gesteld: wat kun je als organisatie doen om vitaliteit te versterken bij de medewerkers? En waarom zou je daarin willen investeren?

Wat is vitaliteit eigenlijk? 

Vitaliteit betekent levensenergie, levenskracht.

Een vitale organisatie creëert een werkomgeving waarin medewerkers gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk zijn.

Vitaliteit wordt bepaald door de  volgende elementen:

Voor alle duidelijkheid: een organisatie wordt niet vitaler door medewerkers een gezonde lunch en een sportschoolabonnement aan te bieden. Dat is vrijblijvend en slechts één aspect van vitaliteit.

Waarom investeren in vitaliteit?

Vitaliteitsprogramma’s zijn een onderdeel van duurzame inzetbaarheid en hebben grote voordelen:

Wat kun je als organisatie doen om vitaliteit te versterken?

Als je serieus werk wilt maken van vitaliteit, is de slagingskans veel groter als het aansluit bij de visie en missie van de organisatie en het een wezenlijke bijdrage levert aan de bedrijfsdoelstellingen. Daarnaast is het essentieel om de medewerkers er vanaf het begin maximaal bij te betrekken.

Er zijn 4 stappen te zetten om vitaliteit in de organisatie te versterken:

  1. Analyse van het vitaliteitsniveau van medewerkers en organisatie aan de hand van diagnostische tools zoals interviews, vitaliteitsmonitor en cultuurscan.
  2. Samenstellen van het vitaliteitsprogramma. Op basis van de analyse en de ambitie van het bedrijf wordt er een vitaliteitsprogramma opgesteld. Mogelijke onderdelen zijn stressmanagement, vitaliteitsdagen, leefstijlprogramma’s, events en leiderschapsprogramma’s.
  3. Er wordt gebruik gemaakt van een bewezen aanpak om medewerkers op diverse manieren in beweging te krijgen.
  4. Meten en verduurzamen. Door structureel programma’s te evalueren, krijgen medewerkers en het management feedback over de behaalde resultaten en de ontwikkelpunten..

Mocht je naar aanleiding van dit blog vragen hebben of benieuwd zijn naar onze aanpak van vitaliteit, dan kun je me mailen cstegenga@pawliknl.storyofams.dev of bellen op 06 53154961.

Share
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam

+31 20 2800800
info@pawlik.nl