EEN QUANTUM MOED: 5 INSPIRERENDE PERSONEN

Wie hebben ons het afgelopen jaar geïnspireerd?


Als je mensen vraagt wie in de afgelopen eeuw moet heeft getoond dan komen steevast drie namen naar boven: Nelson Mandela, Marten Luther King en Mhatma Gandhi. Om moed te tonen hoef je echter niet deze proporties aan te nemen. Om je te inspireren hebben we 5 personen gekozen die ons op dit moment inspireren, omdat we ze tegen kwamen tijdens een van onze opdrachten, of omdat we een documentaire op tv zagen of gewoon omdat ze voor ons persoonlijk een voorbeeld zijn. Dit zijn onze 5 keuzes:

  1. Jos de Bol, oprichter buurtzorg
  2. Jimmy Scavenius, oprichter Kwerafund
  3. Gert Jan Dekker, directeur Rataplan
  4. Christian Lindner, leider van de Duitse FDP
  5. Ranomie Kromowidjojo, olympisch kampioen

 

Jos de Blok: oprichter Buurtzorg

Het Nederlandse zorgstelsel staat onder druk. De kosten voor de zorg blijven maar stijgen en de hoeveelheid managers die dit moeten aansturen bleef maar groeien. Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, wilde daarvoor eens en voor altijd verandering in brengen. ‘Zorgeloos’ is de naam van zijn nieuwste project: een collectieve, betaalbare zorgverzekering zonder managers. Jos de Blok heeft een speciale gave. Hij doorziet systemen, ziet waar het mis gaat en heeft vooral een gezonde dosis moed om dit op te lossen. De Blok ontdekte zijn talent toen hij zelf in de zorg werkte en ervoer dat de sector zowel organisatorisch als financieel vastgelopen was. Uit frustratie en met de overtuiging dat hij wist hoe het beter kon, richtte hij Buurtzorg op, een thuiszorgorganisatie zonder managers.

Het werd een eclatant succes met navolging in meer dan veertig landen; van Canada tot Zuid-Korea. En De Blok werd de onverwachte winnaar van internationale ondernemersprijzen. Nu wordt hij gevraagd de organisatie-systemen van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, de politie en de rechterlijke macht door te lichten. En is hij begonnen om volgens de Buurtzorg-principes een ziektekostenverzekering, genaamd Zorgeloos, op te richten.

VPRO’s tegenlicht heeft een mooie documentaire gemaakt over het werk van Jos de Blok: http://bit.ly/2BZxGsH

 

Jimmy Scavenius: oprichter Kwerafund

 

De afgelopen tien jaar van het leven van Jimmy Scavenius gingen eigenlijk alleen maar over werk en carrière. Jimmy was een erg succesvolle advocaat bij een van de beste kantoren in Kopenhagen en stond vlak voor de beslissing om als partner toe te treden. Maar voor zijn gevoel miste hij te veel in zijn leven. Het werd voor hem eigenlijk allemaal duidelijk toen hij na zijn afronding van zijn MBA in Zwitserland bij IMD weer terugkwam in Denemarken. Hij wilde ervoor zorgen dat iedereen op de wereld toegang had tot onderwijs en zichzelf kon ontwikkelen. Hij maakte daarom een radicale stap. Hij verkocht al zijn bezittingen, zegde zijn baan op en verhuisde naar Lilongwe in Malawi met niets meer dan 2 koffers met daarin al zijn bezittingen. Hij startte in Malawi Kwerafund (Kwera betekend klimmer in het Malawisch) waarmee hij op een unieke manier helpt om meer kinderen te laten studeren. Te beginnen in Malawi en daarna ook andere landen. Kijk eens op http://bit.ly/2BxXvAG om een idee te krijgen van zijn aanpak.

 

Gert Jan Dekker: directeur Rataplan

Tijdens een van onze projecten kwamen wij in contact met Gert Jan Dekker, de directeur van Rataplan. Met een enorme passie probeert hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoveel mogelijk kansen te bieden op werk. Mensen die al een tijdje uit het arbeidsproces weg zijn, merken vaak dat het lastig is weer ergens in te stromen. Rataplan biedt hen die kans.

Wat Rataplan zo bijzonder maakt is dat nieuwe collega’s zich meteen op hun gemak voelen en snel weer opbloeien. Dit komt door de laagdrempeligheid van de kringloopwinkels en de hoge collegialiteit waardoor er een uiterst prettige werksfeer bestaat. Vaak is dit dan weer de opmaat voor doorgroei binnen Rataplan zelf maar ook stromen er mensen door naar bedrijven als de Gamma, Media Markt , Zara etc. Rataplan zit ondertussen op veel plekken in Nederland en heeft nog veel ambities. Neem eens een kijkje op hun site voor meer informatie en achtergrond: http://bit.ly/2pcW1px

 

Christian Lindner: lijsttrekker van de Duitse FDP

Wij hebben Christian Lindner leren kennen tijdens het congres van Pawlik in Hamburg. We waren onder de indruk van zijn eloquentie en humor en we hadden het gevoel te luisteren naar de representant van de nieuwe stroming van de Europese politiek waar dertigers als Makron en ook Lindner deel van uitmaken. Lindner was ervan overtuigd dat door deelname aan de Duitse ‘Jamaica coalitie’ hij het verschil kon maken voor Duitsland. Op zondag 18 november stapte Christiaan Lindner uit de regeringsonderhandelingen in Duitsland.

Hij nam het moedige besluit om er uit te stappen want ‘Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren’, zei hij. Geïnteresseerd in zijn opvattingen en ook even kijken of het lezen in het Duits je goed afgaat? Kijk dan snel op http://bit.ly/2padhMr

 

Ranomi Kromowidjojo: topzwemmer

Kromowidjojo is geen vrouw die met troostprijzen kan instemmen. Ze is, zo benadrukken haar begeleiders, een geboren winnaar, een sportvrouw die juist excelleert als er finales op het programma staan. Ze heeft eigenlijk alles gewonnen wat er te winnen valt en na een jaar vol twijfels na het rampseizoen 2015-2016 stond ze voor de beslissing of ze door zou gaan tot de volgende spelen. Door te kiezen voor doorgaan en niet te stoppen met zwemmen zou ze erg veel op het spel zetten. De hele wereld kijkt naar je of je het nog kunt. De druk is enorm en waar haal je de moed van dan om dan zo’n beslissing te nemen? Bij de beslissing was er een belangrijke rol weggelegd voor de factor plezier. Zin hebben in zwemmen, in plaats van met een strak gezicht tegels tellen op de bodem van het bad. Het leven van een zwemmer is zonder dit plezier niet vol te houden. De fantastische documentaire 0,03 seconden geeft een bijzondere inkijk in wat je moet doe en laten om de top te bereiken: http://bit.ly/2BX7WNn

Share
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam

+31 20 2800800
info@pawlik.nl