NIEUWE MINDSET VAN SAMENWERKEN

Een winnend team


Wielrennen is een ding bij ons op kantoor. Veel collega’s zijn fanatieke fietsers en het is dan ook regelmatig onderwerp van gesprek. Ter sprake kwam de “avond etappe”. In dit programma van de NOS wordt de Tour de France etappe besproken. Aan tafel zat de ploegleider van Jumbo Visma. Hij vertelde hoe zij het uitbreken van Covid 19 hebben gebruikt. De wielerwereld stond op zijn kop en iedereen was in paniek. Kunnen we nog wel koersen, hoe moet het met trainen, wat als we besmet raken etc. Zo niet Jumbo Visma, zij toonde veerkracht en gebruikte het in hun voordeel. Hun doel: als team sterker uit deze crisis komen dan wie dan ook! Je ziet het resultaat. Ze domineren de tour, rijden in het geel, winnen (ploeg) etappes en werken fantastisch samen. Wat een team!

 

Remote werken

De impact van het virus is enorm en heeft ervoor gezorgd dat remote werken rap normaal is geworden. Je kan stellen dat elk bedrijf in record tempo een digitale transformatie heeft doorlopen.  Het hielp natuurlijk dat de urgentie duidelijk was voor iedereen, we moeten online werken! Het tempo waarin werkend en studerend Nederland dit heeft gerealiseerd is indrukwekkend. Na 5 maanden zijn we allemaal gewend aan deze new way of work….of toch niet helemaal.

 

Verandergeschiedenis

In haar jaarlijkse rapport stelt de Standish Group vast dat 84% van de digitale transformaties gedeeltelijk of geheel mislukt. Slechts 16% was op tijd, binnen budget en leverde de beloofde functionaliteiten en 31% wordt zelfs geclassificeerd als mislukt. Zijn deze percentages ook van toepassing op het implementeren van werken op afstand? Je zou je zeggen van niet, echter…

De transformatie naar online werken was vooral gericht op het technisch kunnen samenwerken op afstand. Nog nooit zijn er zoveel extra schermen, webcams en andere hulpmiddelen besteld. Iedereen ging massaal werken met Zoom, Teams, Miror,  digitale whiteboards en andere programma’s en we introduceren daily’s, digitaal wandelen en online borrelen op vrijdag vanuit je eigen achtertuin.

Digitaal transformeren is zoveel meer als het implementeren en gebruiken van nieuwe technologie. Begrijp me niet verkeerd, de technologie speelt een belangrijke rol, zeker maar de mensen maken het verschil. Hoeveel bedrijven hebben – net als Jumbo Visma – het virus bij de kop gepakt en zijn er sterker uitgekomen? Hoeveel teams zijn door de nieuwe way of work sterker met elkaar verbonden?

Zit jij in de kopgroep  of moet je alle moeite doen om aan te pikken in het peloton? “De tour duurt nog lang is een gevleugelde uitspraak”  dat geldt ook voor Covid 19 en wellicht is het tijd om nu een tandje bij te zetten.

 

Re-Connect met je team

Gebruik dit moment om je team opnieuw met elkaar te verbinden en te versterken. Hoe dan?

Volg ons stappenplan en wordt een winnend team:

  1. Ga met elkaar in gesprek. Evalueer de impact van de afgelopen periode op de teamleden
  2. Haal op wat er (individueel) nodig is voor deze nieuwe manier van samenwerken
  3. Benoem het gewenste gedrag. Welke regels spreek je af
  4. (her) benoem de rollen in je team en zorg voor rolduidelijkheid
  5. Hoe versterk, ontwikkel en inspireer je elkaar op afstand
  6. Hoe wil je leiden en geleid worden

 

Extra informatie over re-connecten vind je in onze whitepaper:

Re-connect Pawlik Whitepaper

Share
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam

+31 20 2800800
info@pawlik.nl