MANAGERS KEEP YOUR COOL!

Welke impact heeft 3 weken extra lockdown op jouw stresslevels? Hoe vind je veerkracht?


Het liefst gaan we allemaal door met dezelfde drive en energie. Maar hoe hou je dat vast nu we weer weken langer vanuit huis moeten werken? Thuis werken is toch anders. En ook voor iedereen verschillend! De kans is groot dat jij en de collega’s uit je team thuis minder werk gedaan krijgen. Of op verschillende tijden effectief zijn, of dat er frustraties over het nieuwe samenwerken naar boven komen. Wat doet dit met je geduld, je drive en de stress die dit in verschillende vormen oproept?

Creëren en productief werken is een stuk lastiger geworden!

Daar zijn plenty plausibele redenen voor. Een suboptimale werkplek, de impact van homescholing of het simpele feit dat je niet met een collega onder het genot van een kop koffie over een idee kunt sparren.

Ondanks de logische verklaringen begin het te knagen: het gevoel van inefficiënt werken. Vooral de inefficiency die we bij anderen menen te zien, begint te irriteren. Dit negatieve gevoel kan door het opgelegde gebrek aan fysiek contact snel kan groeien. Het gevolg: extra stress door remote werken. Hoe ga je daar zo goed mogelijk mee om? Is het te voorkomen?

Wil je stress door thuiswerken voorkomen, dan is het goed om bij de volgende zaken stil te staan. Welke impact heeft deze periode op je stresslevels? Hoe deal je ermee? Hoe vind je veerkracht? Hoe help je een ander veerkrachtig te reageren op stress?

Zo houd je als manager het hoofd koel.

  1. Geef aandacht

Zoals je op dit moment vaak leest en ook in de wetenschappelijke literatuur ziet, is het bij stress van groot belang dat mensen hun verhaal kwijt kunnen. Zorg hiervoor. Weet van je team, je collega’s en van de andere mensen met wie je samenwerkt hoe het met ze gaat. Dat hoor je niet in korte online meetings. Maak informeel contact, praat veel met je team, toon interesse. Is er extra stress? Door onzekerheid? Doordat de kinderen voortdurend thuis zijn? Probeer uit te vinden welke gevoelens er bij je team leven.

  1. Ken de coping-strategieën van je team

Als er stress ontstaat, hoe gaat iemand dan met die situatie om? Stress is een natuurlijk en nuttig systeem. De kunst is om er goed mee te kunnen dealen. Daar zijn verschillende zogenaamde coping-strategieën voor. Op hoofdlijnen zijn er drie stijlen:

Voor de een werkt het maken van een lijstje of brainstormen over verschillende mogelijkheden. Een ander put energie uit een stap terugdoen en (her)oriënteren waar je naartoe wilt werken. Een derde is geholpen met een schop onder zijn kont, waardoor hij weer zin krijgt om dingen aan te pakken in plaats van te piekeren.

Zodra je weet wat jouw beste manier van coping is, kun je dingen in beweging krijgen. Met een strategie versterk je je veerkracht in tijden waarin je van nature het liefs bevriest, je verzet of vlucht voor alle uitdagingen die er op je afkomen.

Juist omdat iedereen zo verschillend met stress omgaan is het belangrijk om de coping strategieën binnen je team te herkennen, te erkennen en te bespreken.

  1. Vraag door

Houd niet alleen een vinger aan de pols, maar vraag ook door! Check niet één keer hoe het met iemand gaat, maar vraag dit om de zoveel tijd. Vraag door of alle actiepunten begrepen en helder zijn. Bij remote werken is duidelijkheid key. Is het echt helder wat je van mensen vraagt? Zijn er andere, niet genoemde struggels? In een remote werksituatie kunnen kleine dingen al tot stress en issues leiden. Geef je team aandacht en bespreek samen de stressfactoren die je tegenkomt.

  1. Keep your cool

Een veelvoorkomende reactie van managers bij het signaleren van ongemak en stress is ongevraagde oplossingsgerichtheid. Je weet immers hoe men (lees jijzelf) met problemen om moet gaan? Besef dat als iemand je vertelt dat hij ergens mee zit, hij vaak niet om een oplossing vraagt maar om een luisterend oor.

Door stress te herkennen en te erkennen kun je samen tot een coping-strategie komen. Niet met (goedbedoelde) tips van de manager. Goed kunnen luisteren helpt enorm. Met begrip voor hun stressfactoren zijn mensen vaak sneller bereid en beter in staat om stress aan te pakken en veerkracht te tonen. Dus luister goed, keep your cool en geef geen ongevraagd advies.

Met bovenstaande aanpak help je jezelf en je collega’s met zo veel mogelijk energie en min mogelijk schade door deze moeilijke tijd heen. Optimaliseer je leiderschap en werk samen, gesterkt met coping-strategieën, aan een hoopvolle toekomst!

Hou vol!

Jeroen de Jong

Share
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam

+31 20 2800800
info@pawlik.nl