5 BIJZONDERE EXPEDITIES

Onze selectie


The Arctic March

De inmiddels wereldberoemde beroepsavonturier en klimaatjager Bernice Notenboom ondernam de ‘The Arctic March’ om het veranderende klimaat een gezicht te geven. De Arctic March is één van de zwaarste expedities ter wereld. Een op de drie mislukt, het is tien keer heftiger dan het beklimmen van de Mount Everest.

Bekijk de hoogtepunten (2 min) op http://bit.ly/2DmkxIv

 

Jane

In 2014 werd meer dan honderd uur verloren gewaand filmmateriaal teruggevonden van Jane Goodall in Tanzania, het land waar zij in 1960 als eerste het leven van chimpansees in het wild bestudeerde. Dat deze dieren ook gevaarlijk kunnen zijn, wisten wetenschappers toen nog niet, vertelt de inmiddels 83-jarige, gelauwerde primatoloog. Hoe dan ook had zij het idee dat haar niks kon overkomen, omdat ze er hoorde. Met regisseur Brett Morgen kijkt ze terug op haar baanbrekende werk en op haar leven.

Bekijk de trailer op http://bit.ly/2D5ff7e

 

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson heeft met zijn project Before They Pass Away bijzondere stammen van over de hele wereld vastgelegd in hun natuurlijke omgeving. De foto’s zijn enorm populair maar er is echter ook grote kritiek op de foto´s die Jimmy Nelson heeft gemaakt van deze stammen. Volgens critici is het beeld dat Jimmy Nelson schetst niet de realiteit waarin deze stammen zouden leven. Alles is in scène gezet en daarom geen realistische weergave van hoe deze mensen in het echt leven. Maar Jimmy is zelf wel overtuigd en heeft zelfs een tweede expeditie ondernomen. Voor Jimmy gaat het vooral over authenticiteit. Onze huidige wereld richt zich steeds meer richt op het individu. Daardoor hebben (vooral westerse) mensen steeds meer de behoefte om uniek te zijn omdat ze hier hun authenticiteit zouden zijn verloren. En daarom gaan ze vaak op zoek naar plekken waar ze hopen deze authenticiteit terug te kunnen vinden.

Zijn foto’s leggen samenlevingen vast die nog wel over authenticiteit beschikken. Hieraan zou de rest van de wereld een voorbeeld kunnen nemen.

Oordeel zelf en kijk deze mooie korte documentaire (18 min) http://bit.ly/2D34kdz

 

Amos Nahum

Natuurfotograaf Amos Nachoum fotografeert al meer dan dertig jaar de wildste dieren van deze wereld, waaronder witte haaien, krokodillen en anaconda’s. Hij doet dat zonder zich te hullen in beschermende kleding omdat dat in zijn visie de enige manier is om de dieren te laten zien zoals ze écht zijn. De meest recente uitdaging die hij zichzelf heeft gesteld, is het fotograferen van een zwemmende ijsbeer. Niet van een afstandje, maar terwijl hij er zelf naast zwemt met zijn camera

Kijk hier voor een impressie (2 min) http://bit.ly/2FubSV7

 

Wilfred Thesiger

Wilfred Patrick Thesiger was een Britse ontdekkingsreiziger. Hij wordt wel de laatste echte ontdekkingsreiziger genoemd. Hij werd geboren in Ethiopië, waar zijn vader als gezant van Engeland verbleef, maar kreeg zijn opleiding in Eton en Oxford. In 1934 vertrok hij naar Soedan, waarna hij een groot gedeelte van zijn leven rondtrok in de meest ontoegankelijke gebieden op aarde. Na de oorlog ging Thesiger werken in de woestijnen van zuidelijk Arabië. Zijn opdracht was onderzoek te doen naar de sprinkhanen van dit gebied. Terwijl hij hiermee bezig was, werd zijn interesse getrokken door de Rub al Khali, het ‘lege kwartier’ van Arabië. Deze droge woestijn, die een groot deel van het zuiden van Arabië beslaat, was pas zo’n 15 jaar eerder voor de eerste maal door Europeanen (Bertram Thomas en Sir John Philby) overgestoken.

Een expeditie in de voetsporen van Thesiger bekijken (trailer 2 min) http://bit.ly/2D6zTTO

Share
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam

+31 20 2800800
info@pawlik.nl