EMPATHISCHE LEIDERS IN PLAATS VAN ALPHA MANNETJES (EN VROUWTJES)

AGILE Leiderschap deel I - Gert van den Anker


Onlangs was ik uitgenodigd om op het hoofdkantoor van een van de grootste Duitse autoproducenten mee te denken over een nieuwe leerarchitectuur voor hun Leiderschap Programma. Een serieus programma waar 800 ! nieuwe managers per jaar klaar gestoomd worden voor hun eerste management job. Alleen wat voor soort leiderschap is er nodig? Ze weten het niet omdat de traditionele automobiel industrie lichtelijk in paniek is. Tesla, Google , Uber en andere nieuwe toetreders zorgen ervoor dat het speelveld radicaal en super snel verandert. Hun totaal nieuwe aanpak van het mobiliteitsvraagstuk (digitalisering, automatisering, robotisering, sharing etc.) maakt het erg onrustig in de sector.

Ze zijn niet de enige, vele sectoren zitten in een radicale verandering, ze zijn in transitie: bedrijven die digitaliseren hebben omarmd vernietigen aanbieders die zich niet snel genoeg aanpassen, nieuwe technologieën veroorzaken een ware revolutie. Zo schrijven, bijvoorbeeld robots jaarverslagen, en blijkt de eigen woning geproduceerd door een 3-D printer niet langer een utopie.

In deze wereld van versnelde verandering waarin alles constant in beweging is, wordt plannen steeds lastiger. De Engelse afkorting “VUCA” beschrijft deze verandering als vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig (onduidelijk). Wat de eenling niet meer overziet, wordt opgelost door de collectieve intelligentie en computerprogramma’s. De baas van de oude stempel, die zijn autoriteit ontleende aan zijn ervaring en expertise, wordt steeds zeldzamer. Managers vragen zich stiekem af: ben ​​ik nog steeds nodig? Het antwoord is duidelijk: JA. Leiderschap is belangrijker dan ooit. Maar ze zullen moeten veranderen.

De traditionele top-down management wordt steeds meer achterhaald in onze digitale wereld. Projectmatige samengestelde multidisciplinaire teams vervangen in sneltrein tempo de klassieke opgebouwde, vaak, gespecialiseerde afdelingen. In een dergelijke omgeving is goed leiderschap cruciaal. Je moet meer en meer in staat zijn om de kwaliteiten van mensen te (er)kennen),  de juiste specialisten te selecteren en deze samen te brengen in een team om nieuwe wegen te bewandelen. Omdat het in een VUCA wereld moeilijker is om van tevoren te weten welke aanpak zal werken, moeten de teamleden hun kapitein  vertrouwen – en hij hen. Hier is de manager die beschikt over de juiste soft skills in het voordeel ten opzichte van de traditionele leider met een hiërarchische manier van leiding geven.

De Manager 4.0 overtuigd in eerste instantie niet met zijn kennis ( al dan niet digitaal) en vaardigheden, maar met zijn empathisch vermogen. Hij is in staat om vanuit ​​emotionele verbinding medewerkers te inspireren, persoonlijke relaties op te bouwen en structuur te  brengen in de netwerken binnen de onderneming. Om dit te bewerkstelligen gebruikt hij zijn gave dat hij zich kan inleven in de ander. Het oude ALPHA mannetje heeft zijn langste tijd gehad. Zijn plaats zal worden overgenomen door de empathische (AGILE) manager.

AGILE leiderschap is dus nodig. Maar wat is dat?  Wat moet een leidinggevende  in huis hebben? Wat zie ik hem dan doen als leidinggevende en welke competenties moeten goed ontwikkeld zijn?  En hoe kan ik de benodigde competenties ontwikkelen? Wat is mijn AGILE leiderschap potentieel?

Antwoord op deze vragen willen wij, Pawlik, geven door het ontwikkelen van een AGILE persoonlijkheidsscan. In mijn volgende blog zal ik hier meer over vertellen. Nu al nieuwsgierig. Bel gerust!

Share
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam

+31 20 2800800
info@pawlik.nl