HEB JIJ DE HERSENEN VAN EEN LEIDER?

de relatie tussen het brein en leiderschapscompetenties


Als je het rijtje Wilders, Trump, Amin, Castro tegenover het rijtje Rutte, Obama, Gandhi en Mandela zet, krijg je direct andere beelden en associaties. Het zijn allen leiders die hun hersenen ontwikkeld hebben in een verschillende sociale omgeving met heel verschillende invloeden van buitenaf.

Bovenkant rechter hersenhelft
Toch hebben zij ook wat met elkaar gemeen. Als je een relatie legt tussen hun hersenen en hun bewuste en onbewuste motieven om iets te betekenen, iets voor elkaar te krijgen, zijn er overeenkomsten die typerend zijn voor leiders. Dat geldt overigens ook voor minder bekende leiders.

Als je je hersenen in vieren deelt – twee per hersenhelft – dan zie je rechts de karakteristieken van de managing director en de doener en links die van de planner en de controller. Tenminste volgens het wetenschappelijke Pawlik model van Professor Kuhl. Het zal niet verbazen dat bij veel leiders de bovenkant van de rechter hersenhelft – de managing director – het sterkst is ontwikkeld. Onze leiderschapsscan legt feilloos bloot wat de verschillen en overeenkomsten zijn bij leiders.

Drie motieven
Wat ik ook uit onze scan haal, zijn de sterkste motieven van leiders, wat hen drijft. Is dat 1) macht, het leveren van 2) prestaties of juist het aangaan en onderhouden van 3) relaties? Of zijn deze drie even sterk ontwikkeld? En lopen hun bewuste en onbewuste motieven synchroon? Want dan zie je de meest authentieke leiders die het meest in balans zijn. Deze drie motieven gelden ook voor gewone stervelingen als jij en ik. Ook jij kan via een scan weten of je potentieel de hersenen van een leider hebt. Waarbij ik hier kort inga op het machtsmotief, dat je bij leiders vrijwel altijd tegenkomt.

Machtsmotief
Als macht je sterkste motief is om te bewegen en je het meeste bevrediging geeft om dingen voor elkaar te krijgen, dan zie je daarin vijf niveaus:

1. Positieve invloed uitoefenen
Als jouw drijfveer vooral op dit eerste niveau ligt, dan geeft het je veel voldoening om jouw ideeën, waarden en overtuigingen te delen met anderen. Met als doel om hen beter te maken, om er samen beter van te worden.

2. Status en erkenning krijgen
Op het tweede niveau zie je dat je status en erkenning wilt voor wat je doet. Je wil waardering en respect voelen en krijgen. Dat is de beloning voor jouw inzet.

3. Je assertiviteit testen
Als je moeilijkheden ziet als uitdagingen en jezelf en anderen wilt testen, valt dat ook onder het machtsmotief. Waar anderen afhaken ga jij stralen en krijg jij energie.

4. Voldoen aan verwachtingen
Jij gaat harder werken, jij laat je gelden, omdat je wilt voldoen aan verwachtingen. Op dit niveau word je veelal gedreven door angst of irritatie.

5. Machteloosheid
Als deze score hoog is, zie je dat je je (on)bewust ondergeschikt maakt. Op dit niveau is het machtsmotief dan ook negatief.

Benut je potentieel
Rechter- en linkerhersenhelften, managing directors en planners, macht-, prestatie- en relatie motieven, het komt allemaal aan bod als je wilt weten of en hoe jij leiderschapscompetenties kunt ontwikkelen. Leiderschap is soms aangeboren – natuurlijk leiderschap – maar valt in veel gevallen ook heel goed te ontwikkelen. Of je het nou doet voor je privéleven, je werk, je team of je organisatie, het is prachtig om je potentieel ten volle te benutten. Voor jezelf en voor je omgeving. Wat zijn jouw ideeën?

Reageer
Reageer op mijn blog of bel me om verder te praten over jouw potentieel of dat van je team. Volgens mij is er niets boeiender dan dat. Doen dus!

Harold van de Crommert,
partner leiderschapsontwikkeling
tel: 06-21805140
of stuur een bericht naar hvandecrommert@pawliknl.storyofams.dev

Share
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Joan Muyskenweg 22
1096 CJ Amsterdam

+31 20 2800800
info@pawlik.nl